Overkoepelende roeiorganisaties

Gepubliceerd op 18 juni 2024 om 07:04

Tijdens Roei!proeven op 31 augustus zijn de 4 landelijke overkoepelende organisaties KNRB, DARA, FSN en DPGA  aanwezig. Bezoek tussen het roeien door hun lezingen of neem een kijkje bij de informatiestand!

 

  • Opgericht in 1917 zet de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) zich in voor de circa 125 gladwater- en  coastal rowing roeiverenigingen op het gebied van accommodatie, roeiwater, opleidingen en promotie van de roeisport. Daarnaast behartigen ze de belangen van de topsport ten behoeve van (internationale) uitzendingen naar onder andere WK’s en de Olympische Spelen. De bond is aangesloten bij het NOC*NSF en Worldrowing.
  • De Dutch St Ayles Rowing Association (DARA) is eind 2020 opgericht, en zet zich in voor de relatief jonge St Ayles Skiff roeisport. Ze werken samen met de Scottish Coastal Rowing Association, delen kennis, promoten, adviseren en begeleiden bouwers van deze wereld-eenheidsklasse houten boten. Verder beheert de DARA het Nederlandse register van inmiddels 30 St Ayles Skiffs. Tijdens RoeiProeven liggen twee St Ayles Skiffs gereed voor een rondje roeien!
  • De Federatie Sloeproeien Nederland (FSN) is in 1991 opgericht door de sloeproeiteams die destijds in Nederland actief waren en streefden naar eenheid binnen het sloeproeien. De circa 260 actieve Nederlandse roeisloepen met bijbehorende roeiverenigingen en -clubs zijn lid van de FSN, evenals de bijna 30 wedstrijdorganisaties lid van de FSN. De federatie heeft tot doel het bevorderen van de sloeproeisport in het algemeen, en tracht dit doel te bereiken door coördinerend en ondersteunend op te treden tussen de leden onderling en tussen de leden, de comités en wedstrijdorganisaties. Daarnaast worden voorwaarden tot stand gebracht om aan wedstrijden deel te nemen, en wordt een eenduidig handicapsysteem onderhouden. Tijdens Roei!proeven liggen diverse typen roeisloepen klaar voor jou! 

  • De Dutch Pilot Gig Association (DPGA) is ontstaan in 2014 en officieel opgericht in 2017. Het is het overkoepelende orgaan voor gig roeiend Nederland waarbij alle Nederlandse verenigingen die in Cornish pilot gigs roeien zijn aangesloten. De DPGA streeft naar internationale samenwerking, zet zich in voor de promotie van de sport, het enthousiasmeren van potentiële roeipioniers, het in stand houden van het culturele erfgoed van de gig sport en organiseren van het Nederlands en Europees Kampioenschap. Tijdens Roei!proeven kun je een rondje roeien in een Pilot Gig.