Roeisloepen.nl heeft heel wat mooie roeiboten op het menu staan! Of je nu op een vaste bank of rolbankje wilt roeien, meer van hout houdt of van polyester, alleen of in een team wilt varen… Wil je graag meedoen aan wedstrijden of is toervaren meer je ding?

Tijdens Roei!proeven kun je kennis maken met mijn assortiment. Ik vertel je er graag meer over en sommige boten kun je ook uitproberen! Op deze pagina vind je alvast in het kort de belangrijkste kenmerken

Onder de naam Roeisloepen.nl is mijn bedrijf Qboat beter bekend. Mijn naam is Ron Straver, sinds 2007 botenbouwer van beroep. Mijn bedrijf is ontstaan vanuit mijn passie voor het sloeproeien. Ik kwam met die sport in contact toen ik in 1985 op de Zeevaartschool in Vlissingen begon. Ik was altijd al graag op het water om te zeilen, surfen of roeien. Na een korte maar enerverende carrière bij de grote handelsvaart vond ik een baan bij jachtbouwer Vitters Shipyard in Zwartsluis. Vanaf 2000 ontstond daar sloeproeivereniging Zwarte Water, eerst nog als bedrijventeam maar later als zelfstandige club. Vanuit de originele mal van de Kuikensloep heb ik samen met collega’s de eerste twee nieuwe Kuikensloepen gebouwd. In 2004 verhuisde ik met mijn gezin naar Deventer. Ik startte daar een nieuwe sloeproeivereniging: Daventre Portu. Op 1 januari 2007 begon ik met mijn bedrijf. Het sloeproeien in Nederland én in Deventer nam een grote vlucht, er kwamen steeds meer roeiers, meer verenigingen en meer wedstrijden. Al snel wist men mij te vinden en kreeg ik de ene na de andere opdracht voor met name Kuikensloepen.

Mijn interesse breidde zich uit naar andere modellen en andere roeisporten. Zo ontwikkelde ik de Delphine, een zes persoons roeisloep en startte ik met het bouwen van polyester Cornish Pilot gigs. En omdat ik zelf fanatiek roei, kon ik nieuwe ontwikkelingen en ideeën meteen uitproberen. Naast de nieuwbouw doe ik ook veel onderhoud aan roeisloepen, vooral in de winterperiode rijden de boten af en aan naar mijn werkplaats.

 

Ik organiseer ook toertochten en roeiclinics. In 2009 ging ik met een team en onze opgeknapte sloep Oihonna naar Finland om mee te roeien in een 200 km tocht. In 2011, 2013 en 2016 roeiden we in een Kuikensloep van Den Helder naar uiteindelijk Esbjerg in Denemarken, de hele Waddenzee af. We roeiden de hele IJssel af (2x) en roeiden om Ameland heen. In 2015 werd mijn team na een zware competitie 2e van Nederland, met onze Kuikensloep de Visbyvaarder. Tegelijkertijd werd in september het 350-jarig bestaan van het korps mariniers gevierd, met een roeitocht van Rotterdam naar Londen. Speciaal voor deze uitdaging had ik 10 Kuikensloepen gebouwd, ik mocht ook als één van de weinige niet-militairen mee aan boord van het amfibisch begeleidingsschip Johan de Wit. Het was fantastisch om te zien hoe al die oud-mariniers met mijn boten weer een gemeenschappelijk doel hadden, ze roeiden voor elkaar door weer en wind over de Noordzee. De laatste jaren worden Kuikensloepen steeds vaker ingezet voor herstel voor mensen met bijvoorbeeld PTSS en andere ziekten. Mooi dat het sloeproeien naast sport ook een maatschappelijke functie heeft gekregen.

 

Naast polyester bouw heb ik ook verschillende houten boten gebouwd. Vooral CNC gesneden multiplex pakketten van de Savo 650 D, de St. Ayles skiff en de Finse kerkboot. Als experiment bouwde ik een Coastal Row Explorer, tegelijk met ontwerper Peter Bosgraaf. Onderzoek naar nog een 4-riems + stuur is gestart, de trend van het roeien met kleinere teams lijkt door te zetten bij de diverse roeisporten. Er is dus ruimte voor nog een praktische polyester roeiboot ter aanvulling van 6-riems sloepen en 4-riems skiffs. Laat mij weten als je hier interesse in hebt, info@roeisloepen.nl

 

Roeisloepen.nl, als roeien je boeit.


Ron Straver, 06-15504143,
www.roeisloepen.nl

 

Finse rolbankroeiboot voor 1 of 2 roeiers. Deze boot is zeer vriendelijk in het gebruik. Licht maar solide, snel en stabiel. Geschikt voor korte trainingen, maar ook voor meerdaagse roeitochten. In Finland varen veel boten van dit type rond. De Nederlander Ruud van Veelen heeft deze van oorsprong klassieke roeiboot volledig gemoderniseerd voor de bouw met CNC gesneden multiplex en epoxy. Ideale trainingsboot voor mensen die wel willen scullen (2 riemen per roeier) op een rolbankje, maar niet direct in een wankele skiff of C boot willen varen. Ook geschikt voor woelig weer en verre toertochten. Deze boot kan met 45 kg gewoon op het dak van de auto en heeft geen ligplaats nodig (ligt prima ondersteboven op een veldje bij het water).

Dit is een heel bijzondere roeiboot. Afgeleid van de klassieke churchboats uit Finland, is dit een schip van 10 meter lang waarmee je fantastisch kunt roeien. Met tien boordroeiers én rolbankjes echt een vlaggenschip van je vereniging. Gebouwd van multiplex en massief Oregon Pine, volledig afgewerkt met 2-componenten lakken.

Nog steeds kan ook deze roeiboot op een trailer achter een normale personenwagen. Vooral geschikt voor vlak water, bijvoorbeeld de Friese Meren of de Randmeren. In Finland worden nog veel wedstrijden georganiseerd in dit type boten.

Dé meest gebruikte roeisloep van Nederland. Met al 49 boten verdeeld over heel het land zijn er heel veel roeiers die hun trainingen en wedstrijden in een Kuikensloep roeien. Een zeer praktische roeisloep die snel te roeien is en die gemakkelijk op een trailerhelling in en uit het water gehaald kan worden. Minimaal onderhoud en prima over de weg te transporteren. Deze sloep is je toegang tot de uitgebreide Nederlandse competitie bij het sloeproeien.

Het kleinere zusje van de Kuikensloep. Even praktisch en snel, met een meter korter is hierin ruim plaats voor zes roeiers en een stuur. Door het geringe gewicht wordt deze sloep vaak gebruikt door damesteams of jongerenteams. Gunstig geprijsd, maar wel een echte roeisloep. Kan dus ook gewoon meedoen aan alle sloeproeiwedstrijden en toertochten.

Het roeien in Cornish pilot gigs is overgewaaid uit Zuid-Engeland, waar iedere kustplaats één of meerdere clubs heeft. In Nederland zijn er nu al 12 verenigingen met in totaal 40 pilot gigs. Deze roeisport is iets technischer dan het sloeproeien, maar nog steeds heel geschikt om op ieder soort water te beoefenen ook bij wind en golven. Fysiek iets minder zwaar dan het sloeproeien, waardoor ook door veteranen het gigroeien tot op hoge leeftijd volgehouden kan worden. Pilot gigs hebben een eigen Nederlandse competitie, deze boot is een internationale eenheidsklasse.

Hét Schotse antwoord op de Cornish pilot gig. Een zeer succesvolle formule om met je club een eigen boot te kunnen bouwen en daarna er lekker mee te roeien op glad of woelig water. Deze eenheidsklasse groeit snel in Nederland, er komen ook steeds meer eigen wedstrijden om aan mee te doen. Met een kleine 200 kg zijn dit heel handzame boten die prima achter een personenauto vervoerd kunnen worden. Heel handig voor een kleiner team en door de mogelijkheid van het zelf bouwen vallen de kosten heel erg mee. Bij Roeisloepen.nl te bestellen als casco of als compleet roeiklare boot.

Ontwerp van Peter Bosgraaf, gerenommeerd Nederlandse jachtontwerper én enthousiast roeier. Een hele bijzondere roeiboot, zo compact mogelijk, maar wél met een slaapcabine. Het antwoord voor roeikampeerders: varen en slapen op 6 meter schip. Stabiel genoeg voor groot water, roeit wel als een echte scullboot. Hier kun je eindelijk de avonturen meebeleven waar je altijd al van hebt gedroomd. Roeien over IJsselmeer en Waddenzee, op weg naar de horizon.

Roei Proeven 2024 Q Boat Pdf
PDF – 9,6 MB 14 downloads